Міжнародні документи щодо охорони рослинного світу України

Охорона видів рослин в Україні відбувається з урахуванням міжнародного контексту, а саме: "червоних" списків видів, підготовлених міжнародними організаціями, або додатків (у які включені списки видів) до міжнародних природоохоронних конвенцій, стороною яких є наша держава. Виходячи з того, що згадані переліки час від часу поновлюються, нижче наведено лише стислу інформацію щодо них, а також інтернет адреси офіційних сайтів, де можна знайти останні версії природоохоронних переліків.

Червоний список Міжнародної спілки охорони природи видів, яким загрожує зникнення
IUCN Red List of Threatened Species

Авторитетом у підготовці червоних книг є Міжнародний союз охорони природи та природних ресурсів - МСОП (International Union for Conservation of Nature and Natural Recourses, IUCN). У 1963 р. МСОП опублікував перший Міжнародний червоний список.

Сьогодні МСОП використовує дев'ять чітко визначених категорій, до яких може бути віднесений будь-який таксон - наприклад, вид або підвид. За станом на жовтень 2009 р. загальний список МСОП містить майже 45 тисяч оцінених видів, з них 38% визначено як такі, що перебувають під загрозою (тобто мають категорії CR - "такий, що перебуває у критичному стані", EN - "у небезпечному стані" та VU - "вразливий").

Оцінка (та переоцінка) статусу таксонів проводиться на регулярній основі, у середньому з періодичністю у декілька років: останній "повномасштабний" перегляд списків відбувся у 2008 р. Процес занесення та оцінки таксонів здійснюється групами експертів, які відповідають за певну таксономічну групу або певний географічний регіон.

Наразі Міжнародний червоний список МСОП є об'ємною електронною базою даних (у зв'язку з особливостями та обсягами ведення списку, сучасного паперового аналога не існує), доступ до якої відкрито для кожного в режимі он-лайн (http://www.iucnredlist.org). На сайті можна переглянути інформацію щодо статусу та стану виду (підвиду), а також ознайомитись з визначеннями категорій та критеріїв МСОП.

Червона книга МСОП і Червоний список МСОП не є юридичними документами, і мають рекомендаційний характер. У той же час, багато країн світу використовує їх при створенні національних Червоних книг, в тому числі й систему категорій для видів, які повинні охоронятися, та методи оцінки їхнього статусу.

Джерела інформації:

Червоний список Міжнародної спілки охорони природи
http://www.iucnredlist.org

Європейський червоний список тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі
European Red List of Globally Threatened Animals and Plants

У 1991 р. Європейська економічна комісія (ЄЕК) ООН надрукувала Європейський червоний список тварин і рослин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі, який з того часу не поновлювався

У той же час, в рамках різних програм чи проектів, по окремих таксономічних групах (птахи, амфібії, рептилії та ін. ) вже підготовлено нові європейські червоні списки, по других групах (метелики, бабки, жуки, судинні рослини та ін.) вони знаходяться у стадії підготовки.

Джерела інформації:

Economic Commission for Europe 1991. European red list of globally threatened animals and plants and recommendations on its application as adopted by the Economic Commission for Europe at its forty-sixth session (1991) by decision D (46). United Nations, New York, 154 pp. The European Commission:

*****

 

Список міжнародних конвенцій

Інструментами міжнародного права у сфері охорони довкілля є багатосторонні міждержавні угоди (конвенції). Україна є Стороною низки конвенцій різних рівнів (глобального, загальноєвропейського, регіонального), які регулюють охорону видів рослин та місць їхнього існування. Більшість цих багатосторонніх угод має додатки, що містять списки видів, які підлягають охороні. Нижче наведено перелік основних конвенцій та їхні адреси в інтернеті, за якими можна знайти згадані списки видів.

Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES, Вашингтонська конвенція)

Мета конвенції - ефективне регулювання міжнародної торгівлі зникаючими видами, запобігання незаконній торгівлі. Для практичного застосування конвенції є три додатки:

Додаток I містить перелік видів, що знаходяться під загрозою зникнення, стосовно яких торгівля може дозволятися тільки у виняткових випадках;

Додаток II містить перелік видів, що можуть виявитися під загрозою зникнення при відсутності суворого регулювання торгівлі ними;

Додаток III містить перелік видів, регулювання торгівлі якими знаходиться в юрисдикції Сторони Конвенції, й щодо яких потрібно співпрацювати з іншими Сторонами для запобігання чи обмеження експлуатації цих видів. Щорічно списки оновлюються за ініціативою Секретаріату та за згодою Сторін Конвенції.

Джерела інформації:

Секретаріат Конвенції CITES http://www.cites.org

Конвенція про охорону дикої фауни та флори і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція) / The Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats (Bern Convention)

Мета конвенції - охорона та відновлення видів дикої флори і фауни та їхніх природних середовищ існування в межах Європи, особливо тих видів, охорона яких вимагає співробітництва декількох держав, а також сприяння такому співробітництву.

Конвенція має чотири додатки, один з яких стосується рослин, а саме: Додаток I містіть перелік видів рослин, що підлягають суворій охороні.

Джерела інформації:

Текст та Додатки Бернської конвенції http://conventions.coe.int/